به موازات تسری کاربرد کامپیوتر و رشد کاربران در دوره های اخیر مدیران به مرور زمان به فکر استفاده از کامپیوترها در کسب و کار خود به عنوان یک نیاز افتادند
تا دهه 1970 مدیریت IT در راه اندازی واحدهای پردازش داده ها در سازمان خلاصه می شد. هدف اولیه این کار افزایش کارایی و اثر بخشی در سازمانها بود.
بضاعت فناوری در آن سالها کامپیوتر های بزرگ در نسل سوم (مدار مجتمع الکترونیکی با مقیاس بزرگ) و چهارم خلاصه می شد و بنابراین رویکرد غالب این دوره : رویکرد بالا به پایین و برنامه ریزی در افق بلند مدت بود – مطابق نظرات ” مک فارلان“ و ” نولان “ – به کرات دیده شد که واحد پردازش اطلاعات به سبب تمرکز صرف بر روی فناوری ، در ارتباطات با بخشهای دیگر موفق نبوده و به عنوان سازمان مجزایی در سازمانها در نظر گرفته می شد.بنابراین هزینه های گزاف صرف شده در راه توسعه سیستمها به طور مطلوبی پاسخگوی نیاز کسب و کار سازمانها نبوده در بر آوردن انتظارات ناموفق می نمود.
با شروع دهه 70 و تا اواسط دهه 80 با افزایش رقابت در سطح کشورها ، سازمانها بر آن شدند تا اصول و استراتژی های خود را به سمت استفاده از فناوری کامپیوتر ، جهت دهی نمایند. اما از آنجا که این موج با کاهش قیمت کامپیوترهای شخصی ، پایین آمدن هزینه پردازشگرها ، ظهور شبکه های قوی سرویس دهنده / سرویس گیرنده و در نهایت رشد فناوری در دو حوزه الکترونیک و ارتباطات تقویت شد ، فناوری اطلاعات به عنوان گزینه ای جهت تبدیل به مزیت رقابتی پیش روی سازمانها قرار داد.
در این راه ابزار های مفهومی قوی نظیر مدل چهار جوب استراتژیک مک فارلان در1983 ، مدل مراحل رشد نولان در 1979 و نیز روشهای ساختار یافته ای چون عوامل حیاتی موفقیت رکارت در 1979 و یا برنامه ریزی سیستمهای کسب و کار ارائه شده در 1984 توسط شرکت IBM ظهور یافتند. شرکتهای مشاوره ای مدلهای مختلفی در زمینه برنامه ریزی استراتژیک برای سیستمهای اطلاعاتی ، که غالبا دارای مفاهیم مشترک بوده اند دست زده اند
در سال 1985 پورتر و میلار نخستین بار مفاهیم زنجیره ارزش و نیروهای رقابتی پنجگانه را در مدیریت استراتژیک IT توسعه دادند . بررسی ارزشمند دیگر توسط مک فالان در جصوص استفاده از مفاهیم استراتژیهای عمومی ارائه شده توسط پورتر در تعین استراتژی ها و مدیریت IT برای کسب مزیت رقابتی صورت پذیرفت.
در تقسیم بندی که توسط ایرل در سال 1982 کلیه مفاهیم ابزاری های موجود و استرتژیهای گوناگون مرتبط در حزه فناوری اطلاعات در سه رده اصلی جای گرفت.
رده نخست این تقسیم بندی استراتژی سیستم های اطلاعاتی می باشد. مجموعه ای از روشها و تکنیک های جامع که در برنامه ریزی سیستمهای اطلاعاتی مورد استفاده قرار می گیرد.
رده دوم از این طبقه بندی استراتژیهای فناوری اطلاعات است. استراتژی های این بخش ارائه مسیری به منظور ارزیابی استاندارد سازی و نظارت بر معماری فناوری اطلاعات در سازمان می باشد.