مقدمه :
امروزه اهمیت آموزش و پرورشی که متناسب با نیازهای فرد و جامعه باشد، بیش از همه احساس میشود زیرا دنیایی که با شبکههای اطلاعاتی به هم پیوند خورده متقاضی نیروی کاری است که بفهمد چگونه از فنآوری به عنوان ابزاری برای افرایش بهرهوری و خلاقیت استفاده کند. چنین مهارتی، توانایی استدلال کردن بر مبنای اطلاعاتی است فرایندی که در آن منابع معتبر شناسایی شده و به دیگران انتقال داده میشود افزون برآن کارفرمایان از کارگران انتظار دارند از مهارتهای همکاری و تشریک مساعی کار در گروه و تبادل اطلاعات در شبکه جهانی، یعنی تحلیل مساله از دیدگاه چند رشتهای برخوردار باشند. از آن جا که این شبکهها بینالمللی هستند، کارفرمایان در جستجوی افرادی برمیآیند که ظرفیت تعامل موثر با کسانی را دارا باشند که دارای فرهنگ و زبان متفاوتی هستند و بالاخره کارگران عصر دانش باید منعطف بوده و قادر باشند به همان سرعتی که محیطهای پویای کار تغییر میکند، به موثرترین شکل بیاموزند ناگزیر شهروندان چگونه آموختن را باید فراگیرند. ( برگزیده از مجموعه مقالات همایش آموزش و پرورش، مشکلات و راهحلها، )
فناوری اطلاعات (IT)
فناوری اطلاعات(IT) از دو واژه ی (information) ینعی اطلاعات و(technology) ینعی فناوری ترکیب یافته است.
اطلاعات:
مجموعه حقایق، حوادث، مسائل و موضوعات و ارقام پردازش شده و با معنا می باشند که اشخاص می توانند بر اساس آنها برنامه ریزی کنند.
اطلاعات نباید با داده ها(data) اشتباه شوند زیرا داده ها ، حقایق و ارقام خام و پردازش نشده هستند که برای کاربر تقریبا بی معنا هستند.
فناوری:
دانش یا مهارت یا روش فنی درهربرداری از اطلاعات.
فناوری اطلاعات(IT )
عبارت است از مجموعه تکنیک ها و ابزارهایی که ما را در ضبط، ذخیره سازی، پردازش. بازیابی، انتقال و دریافت اطلاعات یاری می رساند.
فناوری اطلاعات بر دانش و مهارت استفاده از تکنولوژی های نوین مثل: کامپیوتر- اینترنت و سیستم ارتباط از راه دور به همراه ذخیره سازی ، کاربرد وانتقال اطلاعات تاکید دارد.
ویژگی های فناوری اطلاعات) IT)
1- مواد اولیه ی آن داده ها و اطلاعات می باشد.
2- موتور محرکه ی آن رایانه و شبکه های الکترونیکی است.
3- محصول نهایی آن نادیدنی و لمس نشدنی است.
4- تولید آن و استفاده از آن محدود به موقعیت خاص مکانی و زمانی نیست.
5- محصولات آن تا ثیری بر تخریب زیست محیطی کره ی زمین ندارد.
برای پیاده سازی این تکنولوژی ، فناوری اطلاعات را به پنج بخش می توان تقسیم نمود:
1- بخش سخت افزار: امکانات و منابع جهت پردازش- ذخیره و بازیابی اطلاعات شامل کامپیوتر- دیسکت- CD و....
2- بخش سخت افزار ارتباطی: ساختارهای فنی جامعه به منظور ارتباط میان کامپیوترها و پشتیبانی فنی مثل تلفن- مرکز مخابرات و
شبکه های کامپیوتری .
3- بخش نرم افزار: برنامه های کامپیوتری جهت استفاده و دریافت و پردازش و تولید اطلاعات.
4- نیروی انسانی: افراد شاغل در این تکنولوژی و مصرف کنندگان محصولات این فناوری
5- داده ها و منابع: مواد اولیه و اطلاعات خام هستند که البته باید قابل اعتماد- جدید و دقیق باشند.
تفاوتIT و ICT :
IT به معنای فناوری اطلاعات و ICT به معنای فناوری ارتباطات و اطلاعات می باشد. چنان که مشخص است در IT محوریت با اطلاعات است ولی در ICT بجزئ اطلاعات بر ارتباطات نیز تاکید دارد.
ICT از تلفیق سه حوزه ی اطلاعات، کامپیوتر و ارتباطات پدید آمده است.
یکی از خلاءهای اساسی که در بازار IT ایران وجود دارد، نبود آماری دقیق از حجم و نوع عرضه و تقاضا، و تعاملات و تحولات این بازار است.